Ompas Brittiä 🤩

Brittisukuiset, hyvin palkitut ja periyttävät, luomuna astuvat herrasmiesoriimme, olkaa hyvä!

Shetlanninponi jalostukseen

Shetlanninponien kasvatusta yli 30 vuoden kokemuksella, myös myytäviä varsoja. Tarjoamme jalostukseen brittisukuisiä, värillisiä, hyvin liikkuvia, kilttejä, käyttöponeina toimivia orejamme.

MILLI'S YOU GOT IT 299 SH
Juuso on kaunis voikko, vain 76,5 cm korkea minishetlanninponi ori. Se on menestynyt kaikissa käymi ssään näyttelyissä erinomaisesti ja sen ensimmäiset jälkeläisetkin on palkittu hyvillä 1 tai 2 palkinnoilla. Juuson isän suku on suoraan Englannista. Juuso on erittäin hyvä luonteeltaan ja sitä voi käsitellä astutuskaudellakin jopa lapset. Sillä voi ajaa sekä ratsastaa ja se on hyvä agilityssa. Sen hyvä luonne ja käyttöominaisuudet ovat periytyneet sen suvusta ja se on periyttänyt sitä myös varsoilleen. Varsat ovat olleet pienikokoisia, niillä on muun muassa suorat ja kevyet liikkeet sekä hyvät jalka-asennot. Jo useampi sen varsa on palkittu I palkinnolla rotu- ja Hippoksen näyttelyissä. Juuso on rauhallinen ja kokenut astuja. Juuso ottaa vastaan minit ja pienikokoiset standarditammat. Huom. Juuson varsoille ei tule ravikilpailuoikeutta. Astutusmaksu vuonna 2023 on 0 € (+päivähoitomaksut), varsamaksu vuonna 2024 syntyvät varsat 350 €. Hinnat sis. alv 24.
COLLYTOWN HAZARD 278 SH
Ukko on Britanniasta, Collytown therapy4pony siittolan kasvatti. Kevyesti liikkuva, vankka luustoinen, ryhdikäs 79 cm korkea minishetland ori, jolla on vasta vähän jälkeläisiä. Toivomme oriille lisää jälkeläisiä ja tästä syystä Ukon tammoilta ei peritä astutusmaksua, ainoastaan 2024 syntyneistä varsoista maksetaan varsamaksu. Oriin jälkeläisille ei tule ravikilpailuoikeutta. Astuu minit ja pienikokoiset standarditammat. Astutusmaksu 2023 on ilmainen, 0 € (+päivähoitomaksut), varsamaksu vuonna 2024 syntyneistä varsoista on 350 € (sis. alv 24).
MILLI'S AUTUMN LEAF 380 SH
Mirkka Lehtosen omistama ori Lefa astuu Nurmeksessa koko 2023 kesän. Ori on erittäin ryhdikäs, hyvä esiintymään, sillä on hyvät rotutyypilliset liikkeet sekä vahva luusto. Luonteeltaan Lefa on kiltti ja erinomainen käyttöponi kaikissa ratsastuksen lajeissa, tämä on periytynyt jo vanhemmilta. Kauniin punarautiaan värin lisäksi oriilla on säkää 101 cm, ja sen jälkeläiset saavat kaikki oikeudet - sopii siis myös raviponeille. Sukutaulu on mielenkiintoinen ja täynnä värejä: Lefan isä on voikko upea brittiläinen ori Blackertor Parisian, emä suomessa syntynyt, mustankirjava Promisehill Winter Flower. 

Astutusmaksu Lefalla vuonna 2023 on 200 e, lisäksi päivähoitomaksut. 
Lefan varsamaksu 2024 vuonna syntyneille varsoille on 250 e ja se maksetaan oriin omistajalle Mirkka Lehtoselle, tilille: FI54 4055 7820 0146 46. Hinnat sisältää alv:n 24, puh. Mirkka Lehtonen 0400 366 956. 
TUOMELAN LEEVI 399 SH
Leevi hyväksyttiin jalostukseen kevään oripäivillä ja astuu tämän kesän Mannen Ratsutilalla. Leevi on erittäin hyvin ja irtonaisesti liikkuva, kevytrakenteinen ori, luonteestaan se sai oripäivillä 10 pistettä! Väri musta, säkäkorkeus 105 cm, jälkeläiset saavat ravikilpailuoikeuden. Leevi on monipuolinen käyttöponi kaikkiin lajeihin ja toimii tällähetkellä 11-vuotiaan tytön ratsuna. Sukutaulusta löytyy isäorina Promisehill Moonshine, josta paljon mm. ravijälkeläisiä. Leevin emä on Tuomelan Siiri, joka polveutuu vanhoihin tunnettuihin sukulinjoihin, joissa paljon hyviä periyttäjiä. Orin omistaa Laura Ikonen. 

Astutusmaksu vuonna 2023 on 200 e (sis. alv 24), lisäksi päivähoitomaksut. Varsamaksu 2024 vuonna syntyneille varsoille on 250 e (alv 0), joka maksetaan oriin omistajalle: Laura Ikonen, FI27 5343 0750 0674 44, omistajan puh. 040 729 7552. 
Tiedustelut ja varaukset oreista: Mannen Ratsutila, Marianne (Manne) Okkonen, puh. 041 481 2131 (puhelut, viestit, whatsapp) tai mannenratsutila@gmail.com.  
 

TAMMAN OMISTAJA - LUETHAN TÄMÄN HUOLELLA ENNEN TAMMAN TUOMISTA ORIIN LUO: 
(vuosi 2023)

Oriimme ottavat vastaan puhdasrotuisia shetlanninponeja. Ponin tulee olla rekisteröity ja mielellään myös KTK-kelpoinen (nyk. jalostusarvostelu). Tamman tulee olla terve, pysyä sähköaidassa (asumme ison tien varrella!) ja oltava asiallisesti käsiteltävissä. Suosittelemme tammalle vakuutusta, sillä tamma on astutettavana aina omistajan vastuulla. Emme astuta kesäihottumaisia tammoja. Mikäli tammalla on varsa alla, olisi hyvä, että varsa olisi totutettu käsittelyyn. 

Tammat astutetaan yleensä valvotusti, jolloin ori viedään tamman luo astumisen ajaksi. Mikäli tamma on kengässä, tulee vähintään takakengät poistaa. Tamma on hyvä myös madottaa ennen astutukseen tuontia. Mikäli kiimakierrosta ei ole varmuutta, eikä ultraaminen ole mahdollista, tamma voi tulla tallillemme odottamaan kiiman alkamista. Tamman tulisi olla oriin luona koko kiiman ajan, mielellään jo hieman etukäteen ennen odotettua kiimaa ja se haetaan kotiin aikaisintaan kun kiima on varmasti ohi. 

Astuttamisvuonna oriille maksetaan astutusmaksu, sekä hoitopäivistä sen mukaan kuinka kauan tamma on oriin luona. Hoitopäivien lisäksi tammanomistaja voi ostaa tallilta mm. palvelut kavionvuoluun tai kenkien irroittamiseen. Mikäli tamma tarvitsee vierailunsa aikana eläinlääkäriä, kulut laskutetaan tamman omistajalta. 

Hoitopäivämaksuun kuuluu kiiman tarkkailu, astutusten hoito ja valvonta, tarha, karsina, esikuivattu säilöheinä, mahdollisesti kuivaheinä, suola ja kivennäinen. Emme pidä vieraita poneja laitumella, joten mikäli tamma on laiduntanut, se kannattaa totuttaa kuivaan heinään ennen oriin luo tuloa. Mikäli tamma saa väkirehua korsirehun lisäksi, on omat rehut ruokintaohjeineen tuotava mukana. Varusteiksi tammalle riittää mukaan päitset ja riimu, mikäli tammaa on loimitettu, sille tulee tuoda mukana omat loimet. Ota mukaan myös tamman rekisteritodistus, jotta tamma voidaan tunnistaa, rekisteritodistus tulee olla myös lain mukaan ponin mukana tai sen pitopaikassa. Tamman haltijalla on oltava tammaan omistus- tai hallintaoikeus ja se on pyydettäessä voitava todistaa. 

ASTUTUSMAKSUT
Milli's You Got It 200 €
Collytown Hazard 0 €
Milli's Autumn Leaf 200 €
Tuomelan Leevi 200 €

Astutusmaksut maksetaan oriinpitäjälle ennen tamman saapumista oriin luo. Maksamaan pääset tästä: ASTUTUSMAKSU .

PÄIVÄHOITOMAKSU 
Mannen Ratsutilalla on 12 e/vrk, varsalliset tammat 15 e/vrk. Tamma luovutetaan omistajalle/haltijalle maksettuja päivähoitomaksuja vastaan. Päivähoitomaksut voi maksaa käteisellä paikan päällä käteisellä tai pankkikortilla, maksaa voi myös Mannen Ratsutilan tilille viimeistään tamman hakemispäivänä tästä linkistä: PÄIVÄHOITOMAKSU .

Tamma merkitään astutetuksi Hippoksen heppa-järjestelmään. Sieltä löytyy myös tamman astutustodistus. Todistus tarvitaan, jotta varsa voidaan ilmoittaa syntyneeksi. Kun varsa syntyy, maksetaan varsamaksu oriin pitäjälle. Varsamaksu maksetaan elävänä syntyneestä, vähintään 10 päivän ikäisestä varsasta. Kun maksu on maksettu, se kuitataan maksetuksi oriin pitäjän toimesta Heppa -järjestelmään, josta tunnistaja saa tiedot rekisteröintiä varten. 

VARSAMAKSU 
Kun varsa on syntynyt, ota yhteyttä oriin pitäjään/omistajaan. 

Maksut maksetaan seuraavasti 10 pv ikäisestä varsasta.  

- Millis You Got It 300 €, varsomisvuosi 2023 MAKSULINKKI
- Collytown Hazard 350 €, varsomisvuosi 2023 MAKSULINKKI

- Milli's Autumn Leaf, varsomisvuosi 2024 = 250 € 
Mirkka Lehtonen, tilille: FI54 4055 7820 0146 46. 
Puh. 0400 366 956

- Tuomelan Leevi, varsomisvuosi 2024 = 250 € (alv 0)
Laura Ikonen, tilille: FI27 5343 0750 0674 44
puh. 040 729 7552

Hinnat sisältää alv:n. 

Jos tamma ei tiinehdy ensimmäiseen kiimaan, sen saa tuoda samana vuonna astutettavaksi uudelleen ilman astutusmaksua. Tällöin maksettavaksi jää vain hoitomaksut (ja muut mahdolliset kulut).  

Käytössämme on sähköinen astutuskirjanpito, astutustodistukset ja syntymätodistukset kuitataan Suomen Hippoksen Heppa-järjestelmään, jolloin paperisia versioita ei tarvita lainkaan. Kirjoitamme lisäksi tallillamme astutus- ja hoitosopimuksen tammanomistajien kanssa. Hippoksen sivuilta, osoitteesta www.hippos.fi löydät myös muita tärkeitä tietoja kasvattamiseen liittyen. 

Toivotamme tammat tervetulleiksi tallillemme! 
Etsi